Wees zuinig op uw accu, dit is het kostbaarste en kwetsbaarste component van de fiets

De levensduur van uw fietsaccu verlengen

De volgende tips zijn van toepassing op vrijwel alle fietsaccu’s en met name van belang als u de accu in de wintermaanden voor langere tijd niet gebruikt.

Batterij resetten bij ingebruikname

Het is altijd aan te raden om een nieuwe accu de eerste keer volledig op te laden, vervolgens (zonder tussentijds bijladen) in een keer leeg te rijden, en weer bij te laden tot 100%. Dit wordt ook wel een volledige laadcyclus genoemd. Na minstens  5 volledige laadcycli wordt de maximale batterijcapaciteit pas bereikt.

Volledige laadcyclus regelmatig herhalen

Het is goed om de fietsaccu na gebruik direct op te laden, maar probeer de batterij ook af en toe bijna volledig te ontladen en daarna pas weer aan de oplader te koppelen. Dit is met name belangrijk voor de kalibratie van uw display. Door de geleidelijke capaciteitsdaling wordt de resterende batterijlading na verloop van tijd niet meer nauwkeurig weergegeven op uw display. Een volledige laadcyclus (van 100% naar 0% en terug) zorgt ervoor dat de actuele capaciteit van alle energiecellen weer nauwkeurig wordt gemeten.

Opladen en bewaren bij kamertemperatuur

Als de e-bike beschikt over een uitneembare accu, probeer deze dan binnen op te laden bij kamertemperatuur. De energiecellen in de accu zijn namelijk niet bestand tegen extreme temperaturen. Zeker als de accu voor langere tijd niet gebruikt wordt, heeft dit een negatieve impact op de batterij en uiteindelijk kan deze zelfs blijvend beschadigd raken.

Zorg voor voldoende restlading

Verder is het van belang om de fietsaccu achter te laten met genoeg restlading als de e-bike lang niet gebruikt wordt. Wij adviseren om de accu met ongeveer 50% resterende acculading te bewaren. Laad de accu in de winter regelmatig even bij (een keer per maand is voldoende) en probeer ook tijdens deze periode af en toe een stukje te fietsen.

Voorkom diepteontlading

Wacht niet met opladen totdat de batterij volledig ontladen is en voorkom daarmee diepteontlading. Zorg dat de accu zo snel mogelijk weer opgeladen wordt als u deze na een fietssessie (bijna) leeg gereden heeft. Het Battery Management Systeem van moderne li-ion accu’s voorkomt dat de batterij in eerste instantie te diep ontladen kan worden. Als u echter te lang wacht met opladen, raakt de batterij alsnog beschadigd als gevolg van diepteontlading en dan vervalt de garantie.

Opladen tussen fietsritten door

Het kan geen kwaad om uw accu na gebruik (ongeacht de afgelegde afstand) direct op te laden. Het is echter niet noodzakelijk en zelfs niet aan te raden om li-ion accu’s permanent aan de oplader te houden. Beter kunt u de accu ontkoppelen wanneer deze (bijna) volledig opgeladen is. Het meest optimale voor de levensduur is als u de accu zo veel mogelijk tussen de 20% en 80% restlading houdt.

Belasting tijdens gebruik

Bij elke laadcyclus verliest uw fietsaccu een klein beetje aan capaciteit, waardoor een intensieve gebruiker zal merken dat de laadcapaciteit relatief snel afneemt. Is het voor de levensduur dus beter om de accu zo weinig mogelijk te gebruiken? Nee, zoals gezegd verliest uw fietsaccu aan capaciteit, ook wanneer u de accu niet gebruikt. Lange periodes van stilstand zijn minstens zo schadelijk voor de batterij, omdat het gevaar van diepteontlading altijd op de loer ligt.

Het beste is om de accu regelmatig te gebruiken en tijdens het fietsen niet altijd het maximale van de accu te vragen. Wanneer u elke dag met maximale ondersteuning fietst zal dit het slijtageproces van de batterij aanzienlijk versnellen. Probeer dus ook regelmatig in een lagere ondersteuningsstand te fietsen wanneer de omstandigheden dit toelaten.